fredag 25 januari 2013

gå till toppen av problemet

Ett målande bildlöst inlägg om löneskillnader.




Arbetsmarknaden för högutbildade är uppenbart väldigt svajig just nu, vilket är orsaken till att bland annat jag fått vänta till nu med att börja jobba. En kompromiss jag hade den enorma timingen att skriva under på dagarna före många stora varsel. Andra hade inte samma tur utan tvingas stanna på sina extrajobb fram till att efterfrågan är större, så håll i minnet att ett gäng civilingenjörer sitter i ICA-kassan* och väntar ut en förtorkad arbetsmarknad.

Anledningen till löneskillnaden mellan en ung gymnasieutbildad och en medelålders gymnasieutbildad är givetvis erfarenhet. För att få arbetsgivare att våga anställa oerfarna ungdomar sänktes lönerna och plötsligt annonserar media att löneglappet är rekordstort. Men ungdomsarbetslösheten kvarstår, och vad beror det på? Ett gäng civilingenjörer sitter i ICA-kassan och väntar ut en förtorkad arbetsmarknad.

Just sayin'. Skulle det dyka upp en massa kvalificerade jobb så skulle alla uttråkade civilingenjörer genast byta upp sig och lämna efter sig en massa tomma kassor som måste fyllas.

*ICA-kassan får verka som metafor för "enklare jobb", mest bara för att jag så tydligt kan visualisera en uttråkad och understimulerad Sheldonpersonlighet sitta och blippa veckans kortvara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar